Podczas wypieków czasami zostają niezużyte białka. Można je zamrozić do późniejszego użycia ale można też zrobić pyszną bezę. Dzisiaj polecam bezę kakaową.
Składniki na bezę kakaową:
6 białek
1 łyżeczka crem of tartar
1 szklanka cukru
1 szklana cukru pudru
2 łyżki kakao (albo więcej, zależy jak mocną chcesz mieć bezę)
Jak zrobić bezę kakaową:
1. Białka ubij na sztywną pianę
2. Dodaj crem of tartar i ubijaj dalej
3. Powoli dodawaj cukier i ubijaj
4. Powoli dodawaj cukier puder i ubijaj
5. Dodaj kakao i ubijaj
6. Kiedy białka będą już na prawdę bardzo dobrze ubite – włożona do miski łyżka będzie stała w pianie, powierzchnia będzie ślniąca, nałóż masę białkową na blachę z papierem do pieczenia.
Możesz wyłożyć jedną dużą bezę albo kilka mniejszych. Jeżeli zdecydujesz się na mini bezy pamiętaj, że beza będzie rosła, więc przy wykładaniu zostaw spore odstępy pomiędzy nimi.