
Pyszna i piękna tradycja, zanim nie spotkałem tego przepisu u Smaczna Pyza, nie wiedziałem, że jest coś takiego fajnego!
Podobno. Dawno temu. Na Podlasiu. Busioł!
Dzieci wołały na pierwsze bociany, które przyleciały na wiosnę.
Wtedy gospodynie piekły busłowe łapy.
Kto dzisiaj słyszał o tej potrawie?
A jest bardzo smaczna. Nasza. Tradycyjna.
Przepis inspirowany przez Smaczna Pyza (+moje modyfikacje, oryginalny wygląd busłowych łap jest inny, przypomina właśnie bocianie nogi, ale ciastka w takim kształcie też są pyszne)
Jeżeli znasz tradycyjne, lokalne, ciekawe przepisy i zechcesz się nimi podzielić, będę bardzo wdzięczny. Warto zachować je od zapomnienia.
Składniki
– 2 szklanki mąki
– 1 szklanka ciepłego mleka
– 4 łyżki cukier
– 1/2 łyżeczki sól
– 1 łyżeczka drożdże
– 2 jajka
– 40 dkg masła
– 3 łyżki cukier brązowy
– 2 szklanki mąki
– 1 szklanka ciepłego mleka
– 4 łyżki cukier
– 1/2 łyżeczki sól
– 1 łyżeczka drożdże
– 2 jajka
– 40 dkg masła
– 3 łyżki cukier brązowy
