
Ale nie trzeba się bać tego deseru.
Nie jest najłatwiejszy, można śmiało powiedzieć, że jest trudny. Ale każdy może go zrobić.
To było jak impuls. Masterchef Australia i jedno z zadań w postaci zrobienia croquembouche. Wielkiej, niesamowitej wieży z ptysiów otoczonej karmelowymi nitkami. Taki tradycyjny, francuski tort weselny.
Czy takie cudo mogę zrobić w domu?
Okazało się, że owszem. Okazało się również, że nie jest to tak ogromnie skomplikowane. Natomiast efekt jest powalający i nawet teściowa jest pod wrażeniem. Serio.
Składniki na croquembouche:
Ciasto:
1 szklanka wody
75g masła
1 szklanka mąki
4 jajka
Krem pâtissière:
4 żółtka
1 szklanka cukru
2 łyżki + 2 łyżeczki mąki
1 szklanka mleka 3,2%
1 szklanka cukru
1/2 szklanki wody
Jak zrobić croquembouche:
1. Żółtka wymieszaj z cukrem i mąką.
2. Ugotuj mleko, pół szklanki gorącego mleka wlej do żółtek i wymieszaj, po czym wlej mieszankę do pozostałego mleka. Gotuj na małym ogniu stale mieszając.
3. Wystudzony krem wstaw do lodówki. 4. Podgrzej w garnku masło z wodą, dodaj mąkę i energicznie wymieszaj.
5. Do powstałej masy dodawaj jajka i wymieszaj ciasto robotem na wysokich obrotach.
6. Za pomocą rękawa cukierniczego wyciśnij na blachę wyłożoną papierem do pieczenia ciasto w kulki wielkości dużego orzecha włoskiego. Pozostaw spore odstępy pomiędzy kulkami ponieważ ciasto będzie rosło.
7. Upiecz ciasto w 200 stopniach przez 25 minut. Po upieczeniu pozostaw w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami aż ptysie wystygną
8. Wystudzone ptysie nadziewaj kremem za pomocą rękawa cukierniczego
9. W garnku podgrzewaj cukier z mąką aż do uzyskania karmelu.
10. Maczaj ptysie w karmelu i układaj na talerzu w piramidkę. Pozostałą część karmelu rozprowadź na papierze do pieczenia za pomocą widelca, tworząc karmelowe nitki. Postaraj się jeszcze ciepły karmel (trzeba się spieszyć) owinąć wokół wieży z ptysiów.
Uwaga: ponieważ ptysie z czasem miękną i flaczeją, najlepiej zrobić croquembouche najwyżej na 2-3 godziny przed podaniem
