Menu
pysznesprawy
  • Z sałatek
  • Z drobiu
  • Z morza
  • Z mięsa
  • Z makaronem
  • Z cukrem
pysznesprawy
co na deser przepis

Croquembouche zrobi wrażenie na teściowej.

Napisano dnia 3 lipca 201530 kwietnia 2020
co na deser
To robi wrażenie. Chyba na każdym. Nawet na teściowej.
Ale nie trzeba się bać tego deseru.
Nie jest najłatwiejszy, można śmiało powiedzieć, że jest trudny. Ale każdy może go zrobić.

co na deser przepis
To było jak impuls. Masterchef Australia i jedno z zadań w postaci zrobienia croquembouche. Wielkiej, niesamowitej wieży z ptysiów otoczonej karmelowymi nitkami. Taki tradycyjny, francuski tort weselny.
Czy takie cudo mogę zrobić w domu?
Okazało się, że owszem. Okazało się również, że nie jest to tak ogromnie skomplikowane. Natomiast efekt jest powalający i nawet teściowa jest pod wrażeniem. Serio.

przepis na Croquembouche
Składniki na croquembouche:

Ciasto:
1 szklanka wody
75g masła
1 szklanka mąki
4 jajka

Krem pâtissière:
4 żółtka
1 szklanka cukru
2 łyżki + 2 łyżeczki mąki
1 szklanka mleka 3,2%

1 szklanka cukru
1/2 szklanki wody

Jak zrobić croquembouche:

1. Żółtka wymieszaj z cukrem i mąką.
2. Ugotuj mleko, pół szklanki gorącego mleka wlej do żółtek i wymieszaj, po czym wlej mieszankę do pozostałego mleka. Gotuj na małym ogniu stale mieszając.
3. Wystudzony krem wstaw do lodówki. 4. Podgrzej w garnku masło z wodą, dodaj mąkę i energicznie wymieszaj.
5. Do powstałej masy dodawaj jajka i wymieszaj ciasto robotem na wysokich obrotach.
6. Za pomocą rękawa cukierniczego wyciśnij na blachę wyłożoną papierem do pieczenia ciasto w kulki wielkości dużego orzecha włoskiego. Pozostaw spore odstępy pomiędzy kulkami ponieważ ciasto będzie rosło.
7. Upiecz ciasto w 200 stopniach przez 25 minut. Po upieczeniu pozostaw w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami aż ptysie wystygną
8. Wystudzone ptysie nadziewaj kremem za pomocą rękawa cukierniczego
9. W garnku podgrzewaj cukier z mąką aż do uzyskania karmelu.
10. Maczaj ptysie w karmelu i układaj na talerzu w piramidkę. Pozostałą część karmelu rozprowadź na papierze do pieczenia za pomocą widelca, tworząc karmelowe nitki. Postaraj się jeszcze ciepły karmel (trzeba się spieszyć) owinąć wokół wieży z ptysiów.

Uwaga: ponieważ ptysie z czasem miękną i flaczeją, najlepiej zrobić croquembouche najwyżej na 2-3 godziny przed podaniem

przepis na deser Croquembouche

Rodzaj posiłku

  • Śniadanie
  • Obiad
  • Deser
  • Kolacja

Strony

  • O mnie
  • Polityka prywatności i plików cookie

Tagi

chleb chlebek ciastka ciasto deser dorsz fit frytki indyk jabłka jabłko kaczka kasza kolacja krewetki kurczak lody makaron miód mięso obiad owoce morza paella papryka pierniki pizza podroże pomarańcza pomidory przepis pulpety ravioli ryba ryby sałatka schab szpinak tarta warsztaty weekend wycieczki łosoś śliwki śniadanie żeberka

Banery

blogi kulinarne myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
©2023 pysznesprawy | Powered by SuperbThemes & WordPress
Strona wykorzystuje pliki cookies aby wizualizować ruch na stronie. Korzystając ze strony wyrażasz na to zgodę. UstawieniaZGADZAM SIĘ
Polityka prywatności i plików cookie

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT