Niestety nic z tego nie pamiętam.
Teraz kupić tą chyba najsmaczniejszą rybę jest bardzo trudno a jej cena jest bardzo wysoka.
O tym właśnie były warsztaty zorganizowane przez WWF Polska, chociaż słowo kargulena nie padło tam ani razu.
W każdym większym sklepie widzimy ryby świeże, „świeże” i mrożone. Jaka jest ich jakość, to temat na oddzielny wpis. Ale założę się, że mało kto zastanawia się skąd te ryby się biorą. W końcu co to nas obchodzi?
Prawda jest bardzo prosta i jasna: ryb jest coraz mniej.
Przytoczony przykład pysznej karguleny to doskonały obraz sytuacji, jak w ciągu kilkudziesięciu lat ryba, która była odławiana masowo stała się rzadkim rarytasem.
W podobnej sytuacji jest wiele gatunków, które WWF podzieliło na 3 grupy i oznaczyło kolorem zielonym, żółtym i czerwonym. Jak łatwo się domyślić, kolory informują, czy i w jakim stopniu dana ryba jest zagrożona. Na co dzień podczas zakupów warto pomóc sobie w wyborze aplikacją mobilną Poradnik WWF dla Androida lub iOS.
I tutaj pojawiamy się my, klienci-konsumenci, którzy przez to co wkładają do koszyka podczas zakupów możemy wpływać na losy światowych mórz i oceanów. Powiesz, że to bzdura, ale jeżeli nie kupisz zagrożonego halibuta czy morszczuka, sklep nie zamówi go następnym razem a firma rybacka (przemysłowa) mając mniejsze zamówienia, zmniejszy połowy danej ryby.
Wydaje się to bardzo iluzoryczne, ale jeżeli takich pozytywnych decyzji zakupowych będzie wystarczająco dużo, powinno zostać dostrzeżone.
Czy to naiwność tak myśleć? Z jednej strony wiadomo, że przemysł rybny to wielki przemysł i potężny. Królują tam i de facto wyrządzają największe szkody połowy przemysłowe. Jeden duński trawler za jednym zarzuceniem swoich sieci łowi tyle ryb co rybacki kuter prze cały miesiąc!
Z drugiej strony przykład skutecznej akcji Hugh z River Cottage pokazuje, że takie oddolne akcje się udają i powodują konkretne rezultaty.
Po prostu lepiej zrobić nasze małe coś, niż totalnie nic!
Warto też szukać ryb ze znaczkiem Certified Sustainable Seafood (www.msc.org), ale jak to właśnie sprawdziłem, na dzisiaj może to być problematyczne. W żadnym sklepie nie było ryb oznaczonych w ten sposób.
Co więcej wszystkie mrożone ryby były opisane jako złowione za pomocą włóki, czyli wielkiej sieci ciągniętej po dnie morza, która zagarnia WSZYSTKO po swojej drodze, niszcząc jednocześnie morskie dno.
O tym wszystkim była mowa podczas warsztatów kulinarnych zorganizowanych przez WWF Polska, która prowadzi akcje jaka ryba na obiad. Wszystko miało miejsce w łódzkim studiu kulinarnym Book&Cook, a warsztaty poprowadził Sebastian Gołębiewski razem z Kubą Mikołajczykiem.
Nie wiem czy tradycyjnie po łódzku, ale ze zgłoszonych na warsztaty 15 osób przyszła tylko połowa, co podobno miało miejsce po raz pierwszy. Dziwna to sytuacja ale dzięki temu było bardziej kameralnie, więc bardzo się cieszę, a kto nie był ten trąba.
Warsztaty były wspaniałe, co tu dużo mówić. Sebastian to niewyczerpane źródło dobrej, kulinarnej energii i wiedzy. Można się było dowiedzieć między innymi jak wyfiletować rybę na 3 sposoby, jak rozpoznać jej świeżość, ale też jak zrobić sos holenderski tak po prostu czy jak przygotować tłuszcz do gotowania kaczki.
Przepisy przygotowane przez Sebastiana były a) ciekawe, b) inne, c) bardzo smaczne i udowadniały, że ze zwyczajnych składników i wybranych ryb można wyczarowywać cuda. Nie jesteśmy skazani na odwieczną rybę w panierce na głębokim tłuszczu!
Zobaczcie co można zrobić przy odrobinie chęci.

Marynowane śledzie
Karp w curry
Czarniak na kaszy owsianej
Makrela en papillote
Tak więc, czy Twoje wnuki będą mogły zjeść morszczuka? Możliwe, że my już nie będziemy mogli go zjeść za kilka, kilkanaście lat. Tak jak to się stało z karguleną i pewnie z wieloma innymi rybami. Zasoby ryb wydają się niewyczerpane, ale na pewno takie nie są.
Twoja, moja mała cegiełka w postaci wyboru gatunku kupowanej ryby może pomóc w ochronie mórz i oceanów.
Fajne uczucie.
My brother suggested I might like this web site.
He was totally right. This post truly made my day.
You cann’t imagine just how a lot time I had spent for this
info! Thanks!
Hi there, yup this paragraph is actually fastidious and I have learned lot of things from it concerning blogging.
thanks.
Hey there! I simply would like to offer you a big thumbs up for your excellent info you have right here
on this post. I am coming back to your site for more soon.
Your style is really unique compared to other folks I have read stuff from.
Thank you for posting when you have the opportunity, Guess I will just book mark this web site.
Thank you for every other informative website. Where else may I am getting
that type of info written in such a perfect method?
I have a venture that I’m simply now operating on, and I have been at the look out for such information.
Good web site you’ve got here.. It’s difficult to find high-quality writing like yours nowadays.
I truly appreciate individuals like you! Take care!!
Thank you for the good writeup. It in fact was a amusement account it.
Look advanced to far added agreeable from you! By the way, how could we communicate?
Hey I know this is off topic but I was wondering if you knew of any
widgets I could add to my blog that automatically tweet my newest twitter updates.
I’ve been looking for a plug-in like this for quite some time and was hoping maybe you would have some experience with something like this.
Please let me know if you run into anything. I truly enjoy
reading your blog and I look forward to your new updates.
Hello, yeah this article is in fact fastidious and
I have learned lot of things from it on the topic of blogging.
thanks.
It’s hard to find well-informed people on this topic,
but you seem like you know what you’re talking about!
Thanks
My partner and I stumbled over here from a different
page and thought I may as well check things out.
I like what I see so now i am following you. Look forward to looking into your web page repeatedly.
Hi! I could have sworn I’ve been to this website before but after looking at many of the posts
I realized it’s new to me. Nonetheless, I’m definitely delighted I stumbled upon it and I’ll be bookmarking it and checking back often!
If some one needs to be updated with newest technologies then he must
be go to see this site and be up to date every day.
can you drink alcohol while taking viagra Normalization of TSH might also be more common in old age
After looking at a number of the articles on your web page,
I truly appreciate your way of writing a blog. I saved as a favorite it to my bookmark webpage list and will be checking back soon. Please
check out my website too and let me know what you think.
Hello! I could have sworn I’ve been to this website before but after reading through some of the post I realized it’s
new to me. Anyhow, I’m definitely happy I found it and I’ll be bookmarking and checking back frequently!
Superb, what a webpage it is! This webpage gives
helpful information to us, keep it up.
azithromycin drug class 4 Hydroxytamoxifen 6 Ојg 0