Przepyszne pulpety z wołowiny w klasycznym stylu z Nowego Jorku.
W Nowym Jorku w 2011 roku dwóch kolegów z podstawówki założyło w Nowym Jorku bar z pulpetami. Brzmi banalnie, ale to były najlepsze pulpety w mieście i bar The Meatball Shop szybko stał się przebojem.
Dzisiaj barów jest 6 i sprzedają jakieś kosmiczne ilości pulpetów. Czy takie coś jest możliwe tylko w Nowym Jorku czy też w Polsce?
W każdym razie nic nie stoi na przeszkodzie, żeby chociaż poczuć smaki Nowego Jorku i spróbować słynnych, klasycznych pulpetów.
Mięsa jest dużo i wychodzi z niego ok 17 sporych pulpetów, którymi naje się cała rodzina. Może wystarczyć nawet na dwa dni. W razie potrzeby zmniejsz ilość składników.
PULPETY
– 1 kg wołowiny
– 2 łyżeczki soli
– 2 łyżeczki oregano
– 1 łyżeczka wędzonej papryki
– 4 łyżki natki pietruszki
– 2 jajka
– 250 g sera ricotta
– tarta bułka
SOS
– oliwa z oliwek
– 3 cebule
– 2 listki laurowe
– 2 ząbki czosnku
– 1 łyżeczka soli
– 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
– 500g pomidorów w puszce, krojonych