
Kurczak wędzony na herbacie, bez specjalnych wędzarek czy niezwykłych urządzeń. Bardzo prosto i pysznie.
Bardzo ciekawa technika robienia pysznego jedzenia, którą dopiero co poznałem i od razu wypróbowałem. Z dużym sukcesem!
Wędzenie jest znane do stuleci a ja bardzo lubię wędzone np. ryby (obowiązkowe podczas wakacji nad morzem).
Mięso jest niezwykle delikatne, mięciutkie i rozpływające się i cudownie przesycone dymnym aromatem.
Dla bardziej delikatnych: nawet przy starannym zakryciu „wędzarki” z woka w całym mieszkaniu będzie unosił się zapach wędzenia. A dym ja kto dym może na dłużej przylgnąć do ubrania lub włosów ;). Jest to miły, łagodny zapach wędzenia, ale jednak.
2 nogi z kurczaka
sól
pieprz
2 łyżki zielonej herbaty z pigwą
3 gwiazdki anyż
1 łyżka brązowego cukru
skórka z 1/2 pomarańczy
Przejrzałem wiele przepisów i wybrałem ten opisany tutaj