Nieziemsko proste i nieziemsko dobre – wyrywa z kapci. Danie inspirowane przepisem Gordona Ramsay’a i całkowicie spełnia pokładane w nim oczekiwania. Jest proste w wykonaniu i ogromnie smaczne.
Labraks / okoń morski w cytrynie z szafranem
Składniki:
2 labraksy (okoń morski lub w sumie każda inna ryba)
1 cytryna
1 opakowanie szafranu
1 fenkuł
sól
Sposób przygotowania:
1. Przygotuj rybę: natnij ją w odstępach około 2 cm z obu stron
2. Do środka okonia włóż pocięty w plasterki fenkuł i cytrynę
3. Wymieszaj sól, skórkę z cytryny i szafran i mieszanką natrzyj boki labraksa
4. Rybę zawiń w folię aluminiową (błyszcząca strona do zewnątrz) i piecz przez 15 minut w 200 stopniach
Taki jest finalny efekt tego pięknego i smacznego przepisu. Polecam zawsze, kiedy masz ochotę na rybę.