
Wspaniały przepis znanego i uznanego szefa kuchni, prowadzącego Master Chef Australia George’a Calombarisa! Uwierz mi – to się da zrobić!
To jest możliwe.
Też możesz zrobić takie cudo.
Kiedy ją podasz kochanej osobie/rodzinie/znajomym ogłoszą cię mistrzem kuchni.
Potrawa wygląda wspaniale.
Smakuje wyśmienicie – od razu można się poczuć jak w 3 gwiazdkowej restauracji, w której rachunek wystarcza na zakup małego samochodu.
Łososie gotuje się metodą sous vide, czyli długo i w próżniowo zamkniętym, plastikowym worku. Podejrzewam, że tak jak ja nie masz ani maszyny do próżniowego pakowania, ani maszyny do gotowanie sous vide. I co tu teraz zrobić?
Wypróbowane już wiele razy – wielokrotnie owiń łososia folią spożywczą, usuwając tak dużo powietrza jak się da. Można nawet zawinąć w dwóch przeciwstawnych kierunkach. Ważne, żeby opakowanie było szczelne i z maksymalnie usuniętym powietrzem.
Następnie trzeba włożyć trochę pracy w ręczne pilnowanie tego co u zawodowców robi maszyna – temperatura gotowania. Temperaturę sprawdzam termometrem na podczerwień (uwaga na ustawienia ciało-dom, używamy oczywiście tryby domowego)
Wodę na minimalnym gazie podgrzewam i jeżeli temperatura przekracza 38, zdejmuję z ognia. Po kilku minutach znowu wstawiam garnek na ogień i tak aż do końca czasu gotowania. Nie można dopuścić do zbytniego podwyższenia temperatury bo łosoś po prostu się ugotuje i to zupełnie nie będzie to samo.
Powodzenia!
Daj znać jeżeli masz jakieś pytania lub zdecydujesz się zrobić ten przepis!

Składniki:
2 kawałki łososia po ok 150g
250g szpinaku
100g masła
2 pomidory malinowe
1 ząbek czosnku
1 cebula
oliwa z oliwek
sok z 1 pomarańczy
sól i pieprz
Przygotowanie:
Opis dla jednego kawałka ryby – dla dwóch trzeba użyć 2 garnków!
1.Przygotuj kawałki łososia w postaci równych filetów
2. Na folii spożywczej połóż pojedynczy filet, posyp solą o oblej oliwą z oliwek. Następnie bardzo ściśle, wyciskając maksymalnie powietrze owiń filet wieloma warstwami foli.
3. Wstaw na bardzo małym ogniu garnek z wodą i kontroluj temperaturę wody za pomocą termometru. Kiedy woda osiągnie 38C, wrzuć jeden filet. Kontroluj temperaturę wody i w razie konieczności zdejmuj garnek z ognia i ponownie go na nim kładź, w ten sposób utrzymuj temeperaturę w granicach 38 stopni. Przekroczenie temperatury spowoduje, że łosoś po prostu się ugotuje, czego nie chcemy. Tą domową metoso sous vide
4. Na papierze do pieczenia ułóż liście szpinaku tak, żeby otrzymać koło. Włóż papier do maszyny do gotowania na parze i paruj przez 3 minuty
5. Resztę szpinaku usmaż na maśle razem z pociętą cebulą i czosnkiem. Po usmażeniu odciśnij szpinak z nadmiaru wody.
6. Połóż folię spożywczą na szpinakowym kole i bardzo delikatnie odklej je od papieru do pieczenia. W środek koła nałóż ugotowany szpinak i z pomocą folii uformuj kulkę.
7. Dwa pomidory zmiksuj w blenderze z roztopionym masłem, przelej powstały sos przez sito. Dodaj oliwę z oliwek i sok z pomarańczy. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
8. Wyjmij łososia z kąpieli.
9. Na talerz nalej sos pomidorowy, połóż w nim jedną kulkę szpinaku i jeden filet.
Smacznego
Oryginał przepisu znajdziesz tutaj
