Pogoda piękna, prawie jak na Sycylii gdzie dzisiaj zapraszam na kulinarną podróż.
Caponata to tradycyjne sycylijskie danie, taki warzywny gulasz. Robi się go na milion sposobów i przeważnie nie miesza się go od razu z makaronem. Ale ten pomysł Antonio Carluccio niezmiernie mi się podoba i ogromnie smakuje.
Oryginał przepisu znajdziesz tutaj
Składniki:
1/2 bakłażana
1 cebula
seler naciowy
30g kaparów
60g oliwek czarnych (lub zielonych)
1,5 pomidora
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki octu winnego
200g makaron farfalle
Krok po kroku:
1. Pokrój bakłażana w dużą kostę i wrzuć na 10 minut do wody
2. Odcedź i wysusz bakłażana i usmaż przez 5 minut na oliwie z oliwek
3. Usmaż pokrojoną cebulę
4. Dodaj seler naciowy, kapary, oliwki, pomidory, cukier puder i ocet winny
5. Dopraw do smaku solą i pieprzem
6. Wymieszaj z ugotowanym makaronem farfalle
7. Na talerzu polej oliwą z oliwek, udekoruj listkami bazylii