Dzisiaj zaproponuję danie kuchni chińskiej. Tradycyjnie przepis pochodzi z bogatej biblioteki portalu Kuchnie Orientu ale jest przeze mnie zmieniony i dostosowany do moich upodobań. Mamy zatem więcej warzyw niż w oryginale, makaron bynajmniej nie chiński tylko normalne spaghetti (jeżeli lubicie sprawdzony jest też makaron pełnoziarnisty, więc można spokojnie robić w taki sposób). Do tego odświeżające całe danie kiełki z rzodkiewki jako smaczna dekoracja.
Zestawienie po prostu idealne a zaletą jak to przy kuchni chińskiej jest krótki czas przygotowania. Zrobienie takiego obiadu zajmuje 15-20 minut, przy czym faktycznej pracy jest może około 5.
Dodatkowo postanowiłem pobawić się samym przepisem i w końcu zrobiłem to, co od dłuższego czasu chodziło mi po głowie. Oto mój pierwszy rysunkowy przepis. Z góry dziękuję za wszystkie uwagi, te pozytywne i te negatywne również.
Składnki:
150g spaghetti
2 ząbki czosnku
1 marchewka
1 pietruszka
1 por
kawałek selera
1 cebula
olej
1 łyżka sos sojowy ciemny
1 łyżka sos sojowy jasny
1 łyżka sos ostrygowy
1 łyżka sos chili
1 łyżka cukier
1 łyżka cherry
kiełki rzodkiewki
Przygotowanie:
1. Ugotuj makaron al dente
2. Czosnek, pokrój na cienkie plasterki, cebulę na grube, por w pół talarki a pozostałe warzywa w zapałkę
3. Na rozgrzany olej wrzuć oddcedzony makaron i chwilę przesmaż
4. Zdejmij makaron i dodaj wszystkie warzywa, smaż 2-3 minuty
5. W miseczce wymieszaj wszystkie sosy z cukrem i cherry
6. Do warzyw wrzuć makaron, zalej sosem i wymieszaj
7. Podawaj z posypane obficie kiełkami rzodkiewki
Mam nadzieję, że danie będzie Wam smakowało tak bardzo jak mnie. 06