
Jest to przepis na frytki. Nieziemsko dobre, przygotowane metodą angielskiego mistrza kuchni Hestona.Heston jest zafascynowany kuchnią molekularną oraz odnajdywaniem i tworzeniem smaków.

Ranking 14 odmian ziemniaków na frytki
Wcześniej nigdy nie zwracałem uwagi na to jakie kupuję zieminiaki na frytki. Widziałem różnice w efekcie końcowym, raz było lepiej raz gorzej, ale jakość nie przywiązywałem do tego dużej wagi. Dopiero kiedy poznałem metodę Hestona zobaczyłem kolosalną różnicę. Zrozumiałem co to jest prawdziwa przyjemność jedzenia prawdziwych frytek. Dla swojej wygody przygotowałem ranking najlepszych odmian ziemniaków, który mam nadzieję, Tobie również się przyda. Na razie najduje się w nim 14 odmian, ale mam nadzieję powiększać i aktualizować tę listę ziemniaków jak tylko znajdę gdzieś kolejne odmiany.
Jak zrobić idealne frytki?
Składniki:
ziemniaki – zobacz mój ranking odmian
1. Obierz ziemniaki i pokrój na grube frytki i przelewaj zimną wodą na sitku przez 5 minut
2. Gotuj pokrojone ziemniaki w wodzie przez 20 minut (ja wody nie solę)
2. Osusz na papierowym ręczniku i wstaw do zamrażarki na minimum 1 godzinę
3. Wyjmij z zamrażarki i wsyp do frytkownicy ustawionej na 130 stopni i smaż przez 5 minut
4. Wyjmij ziemniaki z frytkownicy i wystudź na papierowym ręczniku.
5. Wstaw do zamrażarki na minimum 1 godzinę (na tym etapie można je przechowywać aż do momentu, kiedy będą potrzebne, oczywiście przesypujemy je do jakiegoś pojemnika)
6. Wyjmij z zamrażarki i wsyp do frytkownicy nagrzanej do 180 stopni. Smaż około 3 minut do osiągnięcia złotego koloru.
Możesz również obejrzeć krótki filmik pokazujący cały proces na YouTube. Bardzo zachęcam Cię, do wypróbowania tej metody. Może wydawać się czasochłonna, ale tak na prawdę nie ma z nią dużo roboty. Natomiast efekt jest doskonały wystarczy raz spróbować, żeby zakochać się w tej metodzie i tych frytkach.