Odkąd poznałem ten przepis nie kupuję już prostokątnych, sztucznych paluszków rybnych. Nigdy nie byłem ich fanem (widział ktoś prostokątną rybę?). Ale dziecko moje je bardzo lubi, więc trafiały czasami na nasz stół. Aż nadszedł ten dzień i paczkowane półryby poszły w odstawkę a z okrzykami radości i zachwytu wylądowały na talerzu paluszki rybne zrobione własnoręcznie.
Kolejny raz muszę to powiedzieć, Mistrzu – Godronie Ramsay’u dzięki ci.
Składniki:
filet z mintaja (można też użyć dorsza, który jest do kupienia świeży)
sól
mąka
1 jajko
koperek
tarta bułka
Jak zrobić paluszki rybne?
1. Rozmrożone filety z mintaja posypuję solą i zostawiam na 20 minut.
2. Kroję każdy filet na cztery jak najbardziej równe kawałki
3. Obtaczam filety w mące, potem w roztrzepanym jajku a na koniec w tartej bułce wymieszanej z koperkiem
4. Filety smażę na oliwie z oliwek
Do tych paluszków rybnych z mintaja pasują doskonale potrójnie gotowanych frytek Hestona Blumenthala