Kolejne pyszne danie od koleżanki ze Sri Lanki. Przepyszne i na ciepło i na zimo.
Polędwica wieprzowa w domowym sosie BBQ
To przepis prosto ze Srli Lanki od mojej kulinarnej koleżanki Mali. Sri Lanka leży na dole Indii, na wyspie Cejlon, znanej na świecie z uprawy herbaty. Mali tworzy przepiękne i pyszne przepisy kuchni regionalnej i światowej.
W wolnej chwili napisała pracę doktorską o badaniach nad rakiem piersi.
Składniki:
1 polędwica wieprzowa (ok 500g)
sól
pieprz
ziele angielskie
3 ząbki czosnku
4 łyżki ketchup
1 łyżka sos rybny
1 łyżka sos sojowy jasny
3 łyżki soku z jabłek
2 łyżki miodu
2 łyżka wędzonej papryki
Jak przygotować polędwicę?
1. Natrzyj polędwicę solą, pieprzem i sproszkowaną gałką muszkatołową
2. Przeciśnij czosnek przez praskę i wymieszaj z pozostałymi składnikami.
3. Zalej polędwicę marynatą i włóż do lodówki na 24 godziny
4. Następnego dnia wstaw polędwicę do piekarnika i piecz 45 minut pod przykryciem.
5. Zdejmij przykrycie i piecz jeszcze 15 minut
