Kurki to chyba najbardziej ulubiony moje grzyby. Zawsze czekam z niecierpliwością kiedy się pojawią i cieszę, się, kiedy można się nimi objadać do woli.

Składniki:
1 polędwica wieprzowa (ok 500g)
100g kurek
1 cebula
oliwa z oliwek
sok z 1 cytryny
1/2 szklanki śmietana 30%
pietruszka
majeranek
sól i pieprz
Opis przygotowania:
1. Polędwicę pokrój na ok 2 cm kawałki. Każdy kawałek lekko rozpłaszcz dłonią. Posyp solą i pieprzem do smaku.
2. Usmaż kotleciki z polędwicy na oliwie, 3 minuty z każdej strony.
3. Na tej samej lub innej patelni podsmaż na oliwie pokrojoną cebulę
4. Dodaj oczyszczone kurki i chwilkę podsmaż
5. Dodaj sok z 1 cytryny, majeranek i pietruszkę
6. Dodaj pół szklanki śmietany i smaż jeszcze jedną minutę

Przepis inspirowany pięknymi zdjęciami na blogu MojeTworyPrzetwory