Aromatyczne smaki odległej Turcji na talerzu.

Składniki:
2 bakłażany
500g mięsa mielonego wołowego
1 ząbek czosnku
1 cebula
sól
pieprz
oregano
kumin
papryka wędzona
ketchup
4 pomidory malinowe
1/3 szklanki herbata zielna z pigwąOpis przygotowania: 1. Bakłażany obierz ze skórki „w paski”, zrób głębokie nacięcia w bakłażanie co ok 2 centymetry. Uważaj, żeby nie przeciąć bakłażana całkowicie
2. Włóż bakłażany do żaroodpornego naczynia
3. Cebulę i czosnek pokrój i dodaj do mięsa
4. Dodaj do mięsa sól, pieprz, kumin, oragano, wędzoną paprykę, ketchup
5. Wymieszaj dobrze mięso i włoż je w nacięcia w bakłażanie
6. Pokrój na kawałki 4 pomidory, dodaj do bakłażana
7. Zalej bakłażana 1/2 szklanki zaparzonej herbaty zielonej z pigwą
8. Wstaw do nagrzanego piekarnika 200C i piecz 35 minut.
