Takie ciasto mógłbym jeść codziennie. No dobra codziennie to nie, ale co drugi dzień. Wygląda cudownie, smakuje nieziemsko i jest łatwe w przygotowaniu.
Słowem ciasto jabłkowe w karmelu! Możesz wyobrazić sobie coś wspanialszego?
50g masła
1/3 szklanki cukru
2 jabłka
ciasto francuskie
Sposób przygotowania:
1. Do garnka wrzuć masło i cukier i podgrzewaj na małym ogniu przez 15 min, co jakiś czas mieszając
2. Jabłka obierz, wytnij gniazda nasienne i pokrój w niedużą, równą kostkę
3. Dodaj jabłka do karmelu i mieszając gotuj jeszcze 5 minut
4. Wyłącz gaz i na jabłka połóż odpowiednio przycięte ciasto francuskie (dodaj 2 cm do średnicy garnka)
5. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30 minut.
6. Wyjmij z piekarnika i odczekaj 10 minut. Potem obróć garnek do góry dnem i pozwól by ciasto wypadło (można lekko potrząsać ;))