

Składniki
3 szklanki mąki
1 łyżeczka soli
2 łyżki cukru
250g margaryny
1 jajko
8 łyżek zimnej wody
1 łyżka octu winnego
1 cytryna
4-5 jabłek
1/2 łyżeczki goździków
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki soli
3 łyżki skrobia kukurydziana
2 łyżki cukier brązowy
Jak zrobić ciasto jabłkowe:
1. Do mąki wsyp sól i cukier, wymieszaj.
2. Dodaj margarynę pociętą w kostkę, wyrób ciasto. Dodaj jajko, zimną wodę i ocet winny
3. Włóż ciasto do lodówki na 2 godziny
4. Jabłka pokrój na cienkie paski i polej sokiem z cytryny
5. Dodaj przyprawy
6. Ciasto podziel na dwie części i rozwałkuj. Jedną część ciasta włóż do formy.
7. Wysyp na jabłka na ciasto i przykryj drugim kawałkiem ciasta.
8. Posyp ciasto brązowym cukrem i natnij jego powierzchnię
9 Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 20 minut a następnie zmniejsz temperaturę do 190 stopni i piecz jeszcze 40 minut
