Lawenda pięknie pachnie i wspaniale smakuje. I jeszcze płatki róż…
Składniki:
Ciasto
200g masła
1 szklanka cukru
5 ziarenek kardamon
5 gałązek lawendy
płatki róży
2 szklanki mąki
1/2 łyżeczki proszek do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
4 jajka
Polewa, lukier
1 szklanka śmietana 30%
1/2 szklanka cukier puder
150g ser mascarpone
Sos porzeczkowy
1 łyżeczka porzeczki
3 łyżki cukru
Jak zrobić ciasto lawendowe:
1. Masło, cukier, zmielony kardamon, kwiatki lawendy, płatki róży wymieszać i utrzeć w misce
2. W oddzielnej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól i jajka.
3. Dodać masę z mąką do masła, wymieszać i wlać do formy do pwieczenia, piec 40 minut w 190 stopniach.
4. W tym czasie szklankę porzeczek zasypać cukrem i gotować przez około 10 minut. Przetrzeć masę przez sito, żeby pozbyć się nasion i skórek. Użyć do przełożenia wystudzonego ciasta
5. Na polewę wymieszać śmietanę z cukrem pudrem, dodać serek mascarpone. Użyć do obłożenia góry i boków ciasta