To ciasto jest po prostu boskie. Można robić z wiśni mrożonych – będzie wspaniałe przypomnienie lata. Można ze świeżych – wszyscy je pokochają.
Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka cukru
120g zimnego masła
8 łyżek wimnej wody
1/2 szklanki cukru
sok z 1/2 cytryny
1 łyżka skrobia kukurydziana
1 łyżeczka aromat migdałowy
2 szklanki wiśni bez pestek
2 łyżeczki brązowego cukru
Sposób przygotowania:
1. Wymieszaj mąkę z cukrem i solą, dodaj masło, dobrze wymieszaj, dodaj wodę i jak najszybciej wyrób w miarę jednolite ciasto.
2. Zawiń ciasto w folię i wstaw do lodówki na 30 minut
3. Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na okrągły placek
4. Wymieszaj wiśnie z cukrem, skrobią kukurydzianą, aromatem migdałowym i sokiem z cytryny
5. Ułuż wiśnie na środku ciasta, zostawiając boki, które następnie zawiń do góry
6. Całość posyp brązowym cukrem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 35 minut