Ta tarta po prostu wymiata. Słodka i kwaskowata, kremowa i chrupiąca. Doskonały balans smaków i tekstur. Po prostu zróbcie koniecznie, żeby był deser po niedzielnym obiedzie.
Składniki na tartę:
Kruche ciasto
1 szklanka mąka pszenna
100g masło
2 żółtka
3 łyżki wody
1/4 szklanki cukru pudru
Środek tarty
1 szklanka śmietany 30%
2 żółtka
5 łyżek cukru pudru
1 szklanka czarna porzeczka
1 szklanka czerwona porzeczka
Sposób wykonania:
1. W misce wymieszaj mąkę z masłem, dodaj cukier puder, dwa żółtka i wodę. Wyrób jednolite ciasto, owiń folią lub włóż do foliowej torebki i wstaw do lodówki na 30 minut
2. Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj, przełóż do formy na tartę o wielkości 26 cm (wysmarowanej masłem i posypanej tartą bułką). Wstaw do zamrażarki na 3 godziny
3. Wyjmij z zamrażarki i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. Podczas pieczenia środek ciasta się podniesie, lekko przekłuj powstały bąbel za pomocą np. wykałaczki
4. W między czasie ubij lekko śmietanę z żółtkami i cukrem pudrem.
5. Wylej śmietanę na lekko przestudzone ciasto, dodaj czerwone i czarne porzeczki i wstaw z powrotem do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 45 minut.