
Pełna aromatów i smaków ryba: dorsz bałtycki przykryty kaszą i suszonymi pomidorami.
Ryby uwielbiam pod wszelkimi postaciami, to wiadomo. Najbardziej chyba lubię kargulenę, której niestety nie mogę już kupić od wielu, wielu lat.
Ogromnie lubię też dorsza bałtyckiego, dużo bardziej niż tego atlantyckiego. Wystarczy trochę soli, pieprzu, mąki i gorąca patelnia i mamy prawdziwy smak doskonałej ryby.
Jednak czasami trzeba poszaleć i zrobić coś więcej i wspaniały przykład takiego twórczego myślenia znalazłem na blogu www.gotowaniezpasja.pl, czyli blog panów stojących za książką Kipi kasza.
W oryginalnym przepisie była co prawda makrela i do tego grillowana, ale uwierzcie mi, z dorszem ten patent zadziałał doskonale.
Oryginalny przepis na makrelę grilowaną znajdziesz tutaj
Składniki:
2 filety z dorsza bałtyckiego
pęczek natki pietruszki
suszone pomidory w oleju
1/2 kaszy gryczanej białej
parmezan
sól i pieprz
Jak przygotować dorsza z kaszą
1. Ugotuj kaszę zgodnie z przepisem na opakowaniu
2. Drobno posiekaj suszone pomidory i natkę pietruszki
3. Wymieszaj kaszę z suszonymi pomidorami, natką pietruszki, olejem z pomidorów, solą i pieprzem
4. Nałóż masę z kaszy na filety, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz 10 minut