UWAGA!
Mintaj, chociaż powszechnie dostępny jest oznaczony ostrzegawczym, żółtym kolorem na liście WWF. Jego połowy lub hodowla szkodzą środowisku naturalnemu mórz i oceanów.
Warto wziąć tą informację pod uwagę przed zakupem ryby.
Więcej o programie WWF chroniącym ryby: http://bit.ly/1U0Bny9
Składniki na kotlety z mintaja:
300g ziemniaków
oliwa oliwek
skórka i sok z 1/2 cytryny
500g filetów z mintaja
tymianek
2-3 plasterki cytryny
sól i pipeprz
natka pietruszki
mąka
1 jajko
tarta bułka
Przepis:
1. Ugotuj ziemniaki i przetrzyj je przez sito, zmiel w maszynce do mięsa lub bardzo dobrze utłucz. Dodaj pieprz, oliwę z oliwek oraz skórkę i sok z połowy cytryny
2. Rybę ugotuj z dodatkiem tymianku, plasterków cytryny, pieprzu i soli. Ugotowaną rybę rozdziel na małe kawałki. Dodaj pokrojoną natkę pietruszki.
3. Wymieszaj rybę z ziemniakami i uformuj okrągłe kotlety. Każdy kotlet obtocz w mące, zamocz w roztrzepanym jajku i tartej bułce. Smaż na patelni po trzy minuty z każdej strony, następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 6 minut
Pomysł przepisu Gordona Ramsey’a