Przepis na racuchy przechodzi z pokolenia na pokolenie. Dla mnie to smaki dzieciństwa, czyli radosnej beztroski. Kiedy tylko miały być racuchy już stało się z talerzem w pełnej gotowości a potem były zawody. Czy uda się zjeść porcję zanim usmaży się następna?
W tym roku na mojej jabłoni nie ma jabłek – to stare drzewo, sadzone przez moją babcię, więc owocuje co dwa lata.Racuchy z takim swoim jabłkami są oczywiście najlepsze.
Składniki:
1 szklanka maślanki
1/2 łyżeczki sody
1 jajko
1/2 łyżeczki cynamonu
1 szklanka mąki
szczypta soli
Jak zrobić racuchy z jabłkami?
1. Wymieszaj mąkę z solą, cynamonem, maślankę z sodą
2. Wymieszaj razem mąkę z maślanką, dodaj jajko i też dobrze wymieszaj
3. Dodaj jabłka pocięte na cienkie i niezbyt duże plasterki
4. Smaż porcjami na oleju słonecznikowym po 2 minuty z każdej strony