Dzisiaj zapraszam na Śląsk – potrawa śląska bardzo smaczna, czyli kotlety mielone ale trochę inaczej.
Przygotowałem również filmik z przepisem, którym chciałbym rozpocząć akcję „Polska na talerzu”. W każdym filmiku będzie prezentowana inna potrawa regionalna, dzięki czemu będziesz mógł zwiedzać Polskę kulinarnie. Mam nadzieję, że idea przypadnie Wam do gustu tak bardzo jak mnie.
Gotowe karbonatki można oczywiście zamrozić i mieć zawsze pod ręką jako zapasowy, awaryjny obiad. Przydaje się taka żelazna porcja kiedy nie mamy czasu albo ochoty na gotowanie. Kotleciki pozostaną miękkie i puszyste.
Składniki:
200g mielona wołowina
200g mielona wieprzowina
150g chudy/półtlusty ser biały
sól
pieprz
jajko
1/2 łyżeczki gałka muszkatołowa
natka pietruszki
tarta bułka
Sposób przygotowania:
1. Mielone mięso wieprzowe i wołowe wymieszać z serem.
2. Dodać jajko, gałkę muszkatołową i posiekaną natkę pietruszki. Doprawić solą i pieprzem
3. Uformować podłużne kotlety, obtoczyć w tartej bułce i usmażyć na oleju.