Nawet jeżeli jesteś zatwardziałym mięsożercą, który nie jada „tej zieleniny”, to ta tarta szpinakowa na pewno ci posmakuje.
Składniki:
200g szpinaku
150g serka śmietankowego
1 szklanka śmietany 30%
2 jajka
parmezan
sól i pieprz
ciasto francuskie
Jak zrobić tartę szpinakową:
1. Odcedzić szpinak z nadmiaru wody
2. Wymieszaj w misce serek śmietankowy, jajka, sól i pieprz, parmezan i śmietanę
3. Dodaj szpinak i dobrze wymieszaj
4. Z ciasta fancuskiego wytnij jedno koło większe niż twoja forma do pieczenia, tak żeby mogły powstać boki tarty. Następnie włóż ciasto do formy.
5. Wytnij z ciasta francuskiego drugie koło o średnicy twojej formy
6. Wlej do formy masę szpinakową i przykryj drugim krążkiem z ciasta francuskiego
7. Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz 45 minut
Smaczengo