
Przepis prosty i chyba każdemu znany. Warto dodawać do pulpetów najróżniejsze zioła, żeby za każdym razem miały nowy, inny smak. Takie tam eksperymenty. Do tego nadplanowe pulpeciki można zamrozić i mieć pod ręką na czarną godzinę.
Składniki
250g mielonej wieprzowiny
250g mielonej wołowiny
sól i pieprz
oliwa z oliwek
cebula
czosnek
tarta bułka
mleko
parmezan
pietruszka
mąka
250g mielonej wieprzowiny
250g mielonej wołowiny
sól i pieprz
oliwa z oliwek
cebula
czosnek
tarta bułka
mleko
parmezan
pietruszka
mąka
Sposób przygotowania:
1. W misce dobrze mieszam mięso wieprzowe i wołowe
2. Na oliwie z oliwek przysmażam drobno pokrojoną cebulę i czosnek w plasterkach, dodaję do mięsa (kiedy już wystygnie)
3. Dodaję tartą bułkę i mleko, następnie pociętą natkę pietruszki i starty parmezan
4. Dobrze mieszam masę i z niedużych kawałków masy mięsnej formuję pulpeciki.
5. Pulpeciki obtaczam w mące i smażę chwilę na patelni, aby się zarumieniły z każdej strony. Potem wkładam do gorącego piekarnika (180 stopni) na 5 minut.
Zobacz też przepis na być może ulubione żeberka Franka Underwood’a