Żeberka i truskawki? Czemu nie! W końcu sezon jest.
Składniki na żeberka
1kg żeberek
150g truskawek
1 cebula
kilka kawałków chili
imbir
1/4 szklanki coli
4 łyżki ketchupu
1 łyżka sosu z czarnej fasoli z czosnkiem
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki brązowego cukru
2 łyżki sosu ostrygowego
50ml cherry
2 łyżki miodu
Jak zrobić żeberka w truskawkach
1. Wymieszaj pocięte truskawki i cebulę, chili, imbir, colę, ketchup, sos z czarnej fasoli, sos sojowy, brązowy cukier, sos ostrygowy i cherry.
2. Żeberka zalej marynatą i pozostaw na 24 godziny w lodówce.
3. Wyjmij żeberka z marynaty i włóż do naczynia żaroodpornego. Piecz 120 minut w 120 stopniach
4. Wymieszaj ketchup z miodem i polej żeberka. Piecz nadal w piekarniku o temperaturze 120 stopni przez kolejne 30 minut. Obróć żeberka i piecz kolejne 30 minut