Banalnie prosty, niezwykle szybki w przygotowaniu i ogromnie smaczny przepis na obiad z kuchni chińskiej.
Składniki:
150g makaronu (w oryginale jest makaron Mie)
1 cukinia
1 marchewka
3 ząbki czosnku
1/4 łyżeczki imbiru
1 łyżka sosu sojowego
1/2 łyżki sosu rybnego
1 łyżka soku z limonki
olej
cebula dymka do dekoracji
Przygotowanie:
1. Ugotować makaron al dente
2. Cukinię pokroić w kostkę, marchewkę w zapałkę
3. Na woku rozgrzać olej, wrzucić cukinię, marchewkę czosnek i imbir, smażyć 3 minuty
4. Dodać ugotowany makaron
5. Polać wymieszanymi sosem sojowym, sosem rybnym sokiem z limonki i chwilę smażyć. Udekorować pociętą cebulą
Przepis podstawowy pochodzi ze wspaniałej strony, którą znam i uwielbiam od daaawna: Kuchnie Orientu i którą bardzo polecam. Każdy chiński przepis z tej strony to udane doznanie kulinarne. Polecam.