Sezonowe błyskawiczne danie. Proste składniki – wspaniały efekt.
Składniki:
150g bobu
150g groszku zielonego z puszki
oliwa z oliwek
1 ząbek czosnku
mięta
sok i starta skórka z 1/2 cytryny
200g spaghetti
Przygotowanie:
1. Wrzuć bób na gotującą się wodę i gotuj przez 4 minuty. Następnie przelej na sito i przelej zimną wodę aby zatrzymać proces gotowania
2. Zdejmij łupinki z bobu
3. Na patelnię wlej oliwę z oliwek, usmaż pocięty na plasterki czosnek. Dodaj połowę ugotowanego bobu, zielony groszek, miętę oraz skórkę i sok z połowy cytryny. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
4. Ugotuj makaron spaghetti
5. Dodaj makaron do bobu i wsyp drugą połowę bobu pociętą na mniejsze kawałki.
6. Na talerzu gotowe danie skrop oliwą z oliwek
Pomysł tego dania stworzył Jamies Oliver, oryginał znajdziesz tutaj.