W czas kiedy wszystkie warzywa są najsmaczniejsze i najłatwiej dostępne można wyczarować taki obiad: tarta, która robi wrażenie. Wygląda super na stole i smakuje wyśmienicie.
Składniki:
CIASTO
1 szklanka mąki
125g masła
1 jajko
1 łyżka octu winnego
sól
SOS
1 cebula
3 ząbki czosnku
3 pomidory
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka wędzonej papryki
1 łyżka cukru brązowego
1/4 szklanki wody (można też użyć białego wina)
sól i pieprz
TARTA
1 bakłażan
1 cukinia
Wykonanie:
1. W misce wymieszaj mąkę z zimnym masłem, dodaj jajko, ocet winny i sól. Szybko zagnieć kulkę i wstaw ciasto zawinięte w folię do lodówki na co najmniej 1 godzinę
2. Na patelni usmaż cebulę z czosnkiem. Dodaj pomidory, oregano, paprykę wędzoną, cukier brązowy, wodę oraz sól i pieprz. Gotuj 10 minut.
3. Sos przelej do blendera i zmiksuj
4. Ostudź sos i wstaw do lodówki aby był zimny podczas nakładania na ciasto
5. Pokrój bakłażana i cukinię na plasterki. Plasterki bakłażana przekrój na pół.
6. Do formy włóż rozwałkowane ciasto. Zalej sosem. Układaj kawałki bakłażana i cukinii na przemian, tworząc „różę”. Zacznij od brzegów formy i idź w kierunku środka.
7. Tartę polej oliwą z oliwek i posyp tymiankiem
8. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz 35 minut