Jadalna ziemia z warzywami. Pyszny ogródek. Można zrobić łatwiej niż myślisz i zaskoczyć gości!
Danie ciekawe i zaskakujące gości.
Idealne na przystawkę do pogryzania w oczekiwaniu na danie główne.
Pomysł ze niezwykłej głowy Hestona Blumenthala.
Składniki:
150g czarne oliwki
50g płatki z owsa
1 jajko na twardo
1 ogórek konserwowy
5 łyżek majonezu
1 łyżka octu winnego
30g kapary
natka pietruszki
szczypiorek
1 szklanka śmietany 30%
sól i pieprz
marchewki, rzodkiewki, pietruszka, kalafior, brokuł
Wykonanie:
1. Przekrój oliwki na pół i wysusz w piekarniku z włączonym termoobiegiem, w 110 stopniach przez 1,5 godziny. Jeżeli nie masz termoobiegu, wydłuż czas suszenia do około 3 godzin.
2. Wysuszone oliwki potnij nożem na drobne kawałki i wymieszaj z płatkami z owsa.
3. Rozdrobnij ugotowane jajko, ogórek konserwowy, dodaj majonez, ocet winny, pocięte kapary, natkę pietruszki, szczypiorek, sól i pieprz ze śmietaną.
4. Rzodkiewkę, marchewkę, brokułam pietruszkę lub inne ulubione warzywa ugotuj przez 4 minuty po czym przełóż do zimnej wody
5. Do pojemniczków nałóż masę z majonezu, posyp oliwkami. Włóż w tak przygotowane „podłoże” warzywa.
Można też zrobić tą potrawę jeszcze szybciej i łatwiej.
Przygotuj jadalną ziemię i warzywa
Zmieszaj sos tatarski ze śmietaną
Gotowe 🙂
Przepis w oryginale znajdziesz tutaj