
Na pewno znacie Tomasza Jakubiaka, pełnego pasji i świetnych kulinarnych pomysłów. Dzisiaj postanowiłem zrobić jego przepis, który jest pyszny i godny polecenia.Składniki:
30 g masło
150g mięso wołowe mielone
rozmaryn
6 czerwonych cebul
sól i pieprz
1/2 szklanki soku z czarnej porzeczki
1/4 octu balsamicznego
3 łyżki miodu
Sposób przygotowania:
1. Masło roztapiam na patelni, dodaję rozmaryn i smażę przez 1 minutę
2. Obieram 6 cebul i za pomocą łyżeczki wydrążam ich środki.
3. Połowę wydrążonej cebuli potnij i dosyp do rozmarynu z masłem i smaż przez 5 minut. Dopraw solą i pieprzem
4. Usmażoną cebulę dodaj do mięsa mielonego i dobrze wymieszaj.
5. Farsz włóż do wydrążonych cebul
6. Zagotuj sok z czarnej porzeczki, ocet balsamiczny i miód. Wlej do naczynia żaroodpornego i ustaw w nim cebule.
7. Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 15 minut. Po tym czasie dodaj na wierzch starty ser i piecz jeszcze 10 minut
