
Przepis na frytki.
To sposób przygotowywania najlepszych frytek świata metodą Hestona Blumenthala, czyli podwójnego smażenia. Może wydawać się trochę skomplikowany lub zabierający dużo pracy, ale tak na prawdę nie ma jej wcale tak dużo. Natomiast smak i tekstura frytek jest po prostu nieziemska i doskonała. Możesz zobaczyć robienie frytek na tym krótkim filmiku.
Jeżeli do tego wybierzesz dobra odmiana ziemniaków na frytki to pełny sukces gwarantowany. Użyj poniższego rankingu ziemniaków na frytki, pytaj o odmiany podczas zakupów i kupuj te najlepsze odmiany ziemniaków na frytki.
Mam nadzieję, że nowe zestawienie będzie przydatne a jeżeli masz swoje uwagi czy spostrzeżenia to z góry dziękuję za komentarze.
Ziemniaki na frytki ranking
#14 Melody
Ziemniak po gotowaniu jest bardzo delikatny i ma tendencje do rozwalania się. Przy odrobinę przedłużonym czasie gotowania od razu robi się nie nadająca się na frytki pulpa. Jeżeli uda się przejść kolejne etapy to poszczególne frytki i tak rozpadają się, prawie wcale nie są chrupiące. W smaku frytki również są bardzo słabe.
kolor *–
chrupkość —
smak —
# 13 Denar
Frytki wybarwiają się średnio i przede wszystkim zupełnie nie są chrupiące. Czasami coś tam chrupnie pod zębem ale to wyjątek niż reguła, bo generalnie są całkowicie miękkie. W środku lekko maziowate, chociaż zachowują ziemniaczaną strukturę i jest co ugryźć. Smak nie jest najgorszy ale braki w pozostałych elementach sprawiają, że nie będzie z Denara frytek.
kolor *–
chrupkość —
smak *–
#12 Orlik
Ziemniak nie robią żadnych problemów podczas przygotowywania. Ładnie się trzymają po 1 smażeniu i nic się z nimi nie dzieje. Przy drugim mają już jednak tendencje do szybkiego przypalania, więc trzeba skrócić czas smażenia. Dodatkowo mają tendencję do rozwalania się. Wynika to też pewnie z tego co robi się środku. Powstaje dość mazista pulpa, bardzo „puszysta”, tak że prawie jej nie ma. Smak pozostawia dużo do życzenia, w zasadzie trzeba powiedzieć że nie jest specjalnie smaczna.
kolor *–
chrupkość *–
smak —
#11 Lord
Frytki przygotowuje się bez większych problemów, nic się z nimi nie dzieje. Ale efekt jest bardzo mizerny. Skórka jest mało chrupiąca pomimo dobrego wysmażenia. Jest tendencja do przypalania. Frytki są ciężkie, jakby nasączone, chociaż w jedzeniu się tego nie czuje. Ale to co się czuje to niezbyt dobry smak.
kolor *–
chrupkość *–
smak —
#10 Irga
Najbardziej oporny na przygotowania ziemniak. Po 1 smażeniu bardzo się rozwala i tworzy się sporo bezkształtnych ziemniaczanych glutów. Efekt końcowy też nie zadowala, bo w środku są ciapkowate, a w zasadzie to ich nie ma, bo struktura jest bardzo ażurowa. Trochę śmieszne uczucie podczas jedzenia czegoś takiego. Smakowo nie są zbyt dobre.
kolor *–
chrupkość *–
smak *–
#9 Rosalind (NOWA)
Ziemniaki mają tendencje do rozwalania się po gotowaniu. Trudno jest otrzymać kształtne i nie łamiące się podczas przekładania frytki. Podczas mrożenia wytwarzają się na powierzchni obiecujące marszczenia na powierzchni, ale niestety nie poprawiają one pozycji tej odmiany. Frytka w zasadzie nie chce się ładnie wybarwić podczas ostatniego smażenia. Uzyskana chrupkość jest w miarę zadowalająca, ale nie jest to nic szczególnego. Podobnie jest ze smakiem – niby coś tam jest, ale do końca nie wiadomo co.
kolor *–
chrupkość **-
smak *–
#8 Tajfun
Dziwna odmiana. Podczas studzenia po gotowaniu w wodzie ziemniaki lekko czernieją, co nie przydaje im uroku. Po końcowym smażeniu barwa jest raczej słaba, nazwałbym to buro-brązową. Natomiast wytwarza się bardzo gruba, mocno chrupiąca skórka – frytką można prawie gwoździe wbijać. W niektórych miejscach skórka malowniczo pęka wytwarzając jeszcze bardziej chrupkie fragmenty. W środku frytka ma fajną, wyczuwalną i pełną strukturę. Ale całości brakuje …smaku. Nie jest zły ale nie jest też smaczny…tylko taki nijaki.
kolor *–
chrupkość ***
smak *–
#7 Bryza
Frytka bardzo dobra w smaku, wybarwia się na ładny złotawy kolor. Skórka jest delikatna i miękka w dotyku ale podczas jedzenia chrupie wystarczająco dobrze. Zdarzają się jednak kawałki które nie chrupią, mimo iż wyglądają tak samo haj te chrupiące. Dość mocno chłonie tłuszcz, przez co jest tłustawa a przez to po krótkiej chwili spada ochota na jej jedzenie. Struktura wewnątrz dobra, lekko maziowata, jest co pojeść.
kolor **-
chrupkość **-
smak **-
#6 Bila
Przygotowanie frytek nie nastręcza problemów technologicznych.Przy smażeniu w 2-im etapie ładnie się wybarwiają i ładnie pachną. Niestety, chrupkość nie jest zbyt wysoka. Gotowa frytka ma tendencje do rozwalania się. Środek jest trochę mazisty, chociaż smak nie jest najgorszy.
kolor ***
chrupkość *–
smak **-
#5 Vineta
Przy przygotowywaniu po pierwszym smażeniu frytki mają tendencję do rozwalania się i trzeba przekładać je ostrożnie. Natomiast efekt końcowy jest zaskakująco dobry. Po 2-im smażeniu frytki już się nie rozwalają i dodatkowo wybarwiają się na bardzo ładny, złocisty. Mocno i przyjemnie chrupią i mają bardzo dobry smak. Tak powinny smakować frytki.
kolor ***
chrupkość**-
smak**-
#4 Miłek (NOWA)
Ziemniaki bez problemu dają się przygotować jako frytki. Na żadnym etapie nie było z nimi problemów. Po gotowaniu w wodzie trzymają kształt i formę, a podczas ostatniego smażenia dostają ładnego koloru. Chrupkość ocenić można jako zadowalającą. Frytki ładnie pachną, smak jest dobry, słowem dobry materiał do zrobienia dobrych frytek.
kolor ***
chrupkość **-
smak **-
Najlepsze odmiany ziemniaków na frytki
#3 Solara
Ziemniak nie robi żadnych problemów podczas przygotowywania. Ładnie trzyma formę i nie rozwala się. Bardzo ładnie się wybarwia na złotawy kolor. Tworzy się dość gruba skórka, która przyjemnie chrupie (chociaż nie wiadomo dlaczego nie na całej długości frytki) odsłaniając nieco maziowaty środek. Ale w smaku jest bardzo dobra, lekko słodka co po posoleniu daje bardzo fajny i przyjemny efekt. Ogólnie odmiana warta polecenia
kolor ***
chrupkość **-
smak **-
#2 Velox
Bardzo smaczne frytki wychodzą z tej odmiany. Przy przygotowywaniu nie ma problemów, jedynie po gotowaniu bardzo lekko i miejscowo ziemniak czarnieje. W dotyku frytki są miękkie ale przy jedzeniu chrupią wystarczająco dobrze. Kolor frytek wychodzi poprawny ale dosyć stonowany. Struktura jest pełna, mięsista ale nie maziowata a smak bardzo dobry. Gdyby brać pod uwagę tylko smak to Velox mógłby zostać liderem rankingu.
kolor **-
chrupkość **-
smak ***
#1 Gala
Bardzo łatwo i bezproblemowo przygotowujące się ziemniaki. Nic się z nimi nie działo. Frytki ładnie się wybarwiły, są bardzo przyjemnie chrupiące i bardzo dobre w smaku. Najlepszy smak i chrupkość w całym zestawieniu, dają Gali pierwsze miejsce!
kolor **-
chrupkość **-
smak***
Jak widać z tego zestawienia wybór odmiany ziemniaków na frytki ma ogromne znaczenie dla jakości tego co dostaniemy na koniec. Kiedyś też nie zwracałem na to uwagi, ziemniak to ziemniak. A jednak jest zupełnie inaczej i różnice są bardzo duże.
Polecam zatem na frytki odmiany Solara, Velox i Gala.
Jeżeli masz własne doświadczenia z odmianami ziemniaków na frytki, napisz w komentarzu – zawsze razem możemy jeszcze lepiej zrobić doskonałe frytki.