Menu
pysznesprawy
  • Z sałatek
  • Z drobiu
  • Z morza
  • Z mięsa
  • Z makaronem
  • Z cukrem
pysznesprawy
ranking frytek

Jak zrobić dobre frytki? Ranking 14 odmian ziemniaków na frytki

Napisano dnia 30 marca 201524 kwietnia 2020

ranking frytek
Przepis na frytki.

Drugi ranking frytek przynosi wiele zmian. Ilość sprawdzonych odmian wzrosła do 14 i nastąpiło małe przetasowanie w puli.Jaki jest najlepszy moim zdaniem sposób na zrobienie frytek? Tutaj znajdziesz bardzo dobry, sprawdzony przepis na frytki.

To sposób przygotowywania najlepszych frytek świata metodą Hestona Blumenthala, czyli podwójnego smażenia. Może wydawać się trochę skomplikowany lub zabierający dużo pracy, ale tak na prawdę nie ma jej wcale tak dużo. Natomiast smak i tekstura frytek jest po prostu nieziemska i doskonała. Możesz zobaczyć robienie frytek na tym krótkim filmiku.

Jeżeli do tego wybierzesz dobra odmiana ziemniaków na frytki to pełny sukces gwarantowany. Użyj poniższego rankingu ziemniaków na frytki, pytaj o odmiany podczas zakupów i kupuj te najlepsze odmiany ziemniaków na frytki.
Mam nadzieję, że nowe zestawienie będzie przydatne a jeżeli masz swoje uwagi czy spostrzeżenia to z góry dziękuję za komentarze.

Ziemniaki na frytki ranking

#14 Melody

Ziemniak po gotowaniu jest bardzo delikatny i ma tendencje do rozwalania się. Przy odrobinę przedłużonym czasie gotowania od razu robi się nie nadająca się na frytki pulpa. Jeżeli uda się przejść kolejne etapy to poszczególne frytki i tak rozpadają się, prawie wcale nie są chrupiące. W smaku frytki również są bardzo słabe.

kolor *–
chrupkość —
smak —

# 13 Denar

Frytki wybarwiają się średnio i przede wszystkim zupełnie nie są chrupiące. Czasami coś tam chrupnie pod zębem ale to wyjątek niż reguła, bo generalnie są całkowicie miękkie. W środku lekko maziowate, chociaż zachowują ziemniaczaną strukturę i jest co ugryźć. Smak nie jest najgorszy ale braki w pozostałych elementach sprawiają, że nie będzie z Denara frytek.

kolor *–
chrupkość —
smak *–

#12 Orlik

Ziemniak nie robią żadnych problemów podczas przygotowywania. Ładnie się trzymają po 1 smażeniu i nic się z nimi nie dzieje. Przy drugim mają już jednak tendencje do szybkiego przypalania, więc trzeba skrócić czas smażenia. Dodatkowo mają tendencję do rozwalania się. Wynika to też pewnie z tego co robi się środku. Powstaje dość mazista pulpa, bardzo „puszysta”, tak że prawie jej nie ma. Smak pozostawia dużo do życzenia, w zasadzie trzeba powiedzieć że nie jest specjalnie smaczna.

kolor *–
chrupkość *–
smak —

#11 Lord

Frytki przygotowuje się bez większych problemów, nic się z nimi nie dzieje. Ale efekt jest bardzo mizerny. Skórka jest mało chrupiąca pomimo dobrego wysmażenia. Jest tendencja do przypalania. Frytki są ciężkie, jakby nasączone, chociaż w jedzeniu się tego nie czuje. Ale to co się czuje to niezbyt dobry smak.

kolor *–
chrupkość *–
smak —

#10 Irga

Najbardziej oporny na przygotowania ziemniak. Po 1 smażeniu bardzo się rozwala i tworzy się sporo bezkształtnych ziemniaczanych glutów. Efekt końcowy też nie zadowala, bo w środku są ciapkowate, a w zasadzie to ich nie ma, bo struktura jest bardzo ażurowa. Trochę śmieszne uczucie podczas jedzenia czegoś takiego. Smakowo nie są zbyt dobre.

kolor *–
chrupkość *–
smak *–
przepis na frytki
#9 Rosalind (NOWA)

Ziemniaki mają tendencje do rozwalania się po gotowaniu. Trudno jest otrzymać kształtne i nie łamiące się podczas przekładania frytki. Podczas mrożenia wytwarzają się na powierzchni obiecujące marszczenia na powierzchni, ale niestety nie poprawiają one pozycji tej odmiany. Frytka w zasadzie nie chce się ładnie wybarwić podczas ostatniego smażenia. Uzyskana chrupkość jest w miarę zadowalająca, ale nie jest to nic szczególnego. Podobnie jest ze smakiem – niby coś tam jest, ale do końca nie wiadomo co.

kolor *–
chrupkość **-
smak *–

#8 Tajfun
Dziwna odmiana. Podczas studzenia po gotowaniu w wodzie ziemniaki lekko czernieją, co nie przydaje im uroku. Po końcowym smażeniu barwa jest raczej słaba, nazwałbym to buro-brązową. Natomiast wytwarza się bardzo gruba, mocno chrupiąca skórka – frytką można prawie gwoździe wbijać. W niektórych miejscach skórka malowniczo pęka wytwarzając jeszcze bardziej chrupkie fragmenty. W środku frytka ma fajną, wyczuwalną i pełną strukturę. Ale całości brakuje …smaku. Nie jest zły ale nie jest też smaczny…tylko taki nijaki.

kolor *–
chrupkość ***
smak *–

#7 Bryza

Frytka bardzo dobra w smaku, wybarwia się na ładny złotawy kolor. Skórka jest delikatna i miękka w dotyku ale podczas jedzenia chrupie wystarczająco dobrze. Zdarzają się jednak kawałki które nie chrupią, mimo iż wyglądają tak samo haj te chrupiące. Dość mocno chłonie tłuszcz, przez co jest tłustawa a przez to po krótkiej chwili spada ochota na jej jedzenie. Struktura wewnątrz dobra, lekko maziowata, jest co pojeść.

kolor **-
chrupkość **-
smak **-

#6 Bila

Przygotowanie frytek nie nastręcza problemów technologicznych.Przy smażeniu w 2-im etapie ładnie się wybarwiają i ładnie pachną. Niestety, chrupkość nie jest zbyt wysoka. Gotowa frytka ma tendencje do rozwalania się. Środek jest trochę mazisty, chociaż smak nie jest najgorszy.

kolor ***
chrupkość *–
smak **-

#5 Vineta

Przy przygotowywaniu po pierwszym smażeniu frytki mają tendencję do rozwalania się i trzeba przekładać je ostrożnie. Natomiast efekt końcowy jest zaskakująco dobry. Po 2-im smażeniu frytki już się nie rozwalają i dodatkowo wybarwiają się na bardzo ładny, złocisty. Mocno i przyjemnie chrupią i mają bardzo dobry smak. Tak powinny smakować frytki.

kolor ***
chrupkość**-
smak**-

#4 Miłek (NOWA)

Ziemniaki bez problemu dają się przygotować jako frytki. Na żadnym etapie nie było z nimi problemów. Po gotowaniu w wodzie trzymają kształt i formę, a podczas ostatniego smażenia dostają ładnego koloru. Chrupkość ocenić można jako zadowalającą. Frytki ładnie pachną, smak jest dobry, słowem dobry materiał do zrobienia dobrych frytek.

kolor ***
chrupkość **-
smak **-

Najlepsze odmiany ziemniaków na frytki

#3 Solara

Ziemniak nie robi żadnych problemów podczas przygotowywania. Ładnie trzyma formę i nie rozwala się. Bardzo ładnie się wybarwia na złotawy kolor. Tworzy się dość gruba skórka, która przyjemnie chrupie (chociaż nie wiadomo dlaczego nie na całej długości frytki) odsłaniając nieco maziowaty środek. Ale w smaku jest bardzo dobra, lekko słodka co po posoleniu daje bardzo fajny i przyjemny efekt. Ogólnie odmiana warta polecenia

kolor ***
chrupkość **-
smak **-

#2 Velox

Bardzo smaczne frytki wychodzą z tej odmiany. Przy przygotowywaniu nie ma problemów, jedynie po gotowaniu bardzo lekko i miejscowo ziemniak czarnieje. W dotyku frytki są miękkie ale przy jedzeniu chrupią wystarczająco dobrze. Kolor frytek wychodzi poprawny ale dosyć stonowany. Struktura jest pełna, mięsista ale nie maziowata a smak bardzo dobry. Gdyby brać pod uwagę tylko smak to Velox mógłby zostać liderem rankingu.

kolor **-
chrupkość **-
smak ***

#1 Gala

Bardzo łatwo i bezproblemowo przygotowujące się ziemniaki. Nic się z nimi nie działo. Frytki ładnie się wybarwiły, są bardzo przyjemnie chrupiące i bardzo dobre w smaku. Najlepszy smak i chrupkość w całym zestawieniu, dają Gali pierwsze miejsce!

kolor **-
chrupkość **-
smak***

Jak widać z tego zestawienia wybór odmiany ziemniaków na frytki ma ogromne znaczenie dla jakości tego co dostaniemy na koniec. Kiedyś też nie zwracałem na to uwagi, ziemniak to ziemniak. A jednak jest zupełnie inaczej i różnice są bardzo duże.

Polecam zatem na frytki odmiany Solara, Velox i Gala.

Jeżeli masz własne doświadczenia z odmianami ziemniaków na frytki, napisz w komentarzu – zawsze razem możemy jeszcze lepiej zrobić doskonałe frytki.

Rodzaj posiłku

  • Śniadanie
  • Obiad
  • Deser
  • Kolacja

Strony

  • O mnie
  • Polityka prywatności i plików cookie

Tagi

chleb chlebek ciastka ciasto deser dorsz fit frytki indyk jabłka jabłko kaczka kasza kolacja krewetki kurczak lody makaron miód mięso obiad owoce morza paella papryka pierniki pizza podroże pomarańcza pomidory przepis pulpety ravioli ryba ryby sałatka schab szpinak tarta warsztaty weekend wycieczki łosoś śliwki śniadanie żeberka

Banery

blogi kulinarne myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
©2023 pysznesprawy | Powered by SuperbThemes & WordPress
Strona wykorzystuje pliki cookies aby wizualizować ruch na stronie. Korzystając ze strony wyrażasz na to zgodę. UstawieniaZGADZAM SIĘ
Polityka prywatności i plików cookie

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT