Menu
pysznesprawy
  • Z sałatek
  • Z drobiu
  • Z morza
  • Z mięsa
  • Z makaronem
  • Z cukrem
pysznesprawy
przepis z masterchefa

Level MasterChef: Łosoś ze szpinakiem i pomidorami

Napisano dnia 20 lipca 20153 maja 2020
przepis masterchef
Wspaniały przepis znanego i uznanego szefa kuchni, prowadzącego Master Chef Australia George’a Calombarisa! Uwierz mi – to się da zrobić!

przepis z masterchefa
To jest możliwe.
Też możesz zrobić takie cudo.
Kiedy ją podasz kochanej osobie/rodzinie/znajomym ogłoszą cię mistrzem kuchni.
Potrawa wygląda wspaniale.
Smakuje wyśmienicie – od razu można się poczuć jak w 3 gwiazdkowej restauracji, w której rachunek wystarcza na zakup małego samochodu.

Łososie gotuje się metodą sous vide, czyli długo i w próżniowo zamkniętym, plastikowym worku. Podejrzewam, że tak jak ja nie masz ani maszyny do próżniowego pakowania, ani maszyny do gotowanie sous vide. I co tu teraz zrobić?

Wypróbowane już wiele razy – wielokrotnie owiń łososia folią spożywczą, usuwając tak dużo powietrza jak się da. Można nawet zawinąć w dwóch przeciwstawnych kierunkach. Ważne, żeby opakowanie było szczelne i z maksymalnie usuniętym powietrzem.
Następnie trzeba włożyć trochę pracy w ręczne pilnowanie tego co u zawodowców robi maszyna – temperatura gotowania. Temperaturę sprawdzam termometrem na podczerwień (uwaga na ustawienia ciało-dom, używamy oczywiście tryby domowego)
Wodę na minimalnym gazie podgrzewam i jeżeli temperatura przekracza 38, zdejmuję z ognia. Po kilku minutach znowu wstawiam garnek na ogień i tak aż do końca czasu gotowania. Nie można dopuścić do zbytniego podwyższenia temperatury bo łosoś po prostu się ugotuje i to zupełnie nie będzie to samo.

Powodzenia!
Daj znać jeżeli masz jakieś pytania lub zdecydujesz się zrobić ten przepis!

przepis na łososia
Składniki:

2 kawałki łososia po ok 150g
250g szpinaku
100g masła
2 pomidory malinowe
1 ząbek czosnku
1 cebula
oliwa z oliwek
sok z 1 pomarańczy
sól i pieprz

Przygotowanie:

Opis dla jednego kawałka ryby – dla dwóch trzeba użyć 2 garnków!
1.Przygotuj kawałki łososia w postaci równych filetów
2. Na folii spożywczej połóż pojedynczy filet, posyp solą o oblej oliwą z oliwek. Następnie bardzo ściśle, wyciskając maksymalnie powietrze owiń filet wieloma warstwami foli.
3. Wstaw na bardzo małym ogniu garnek z wodą i kontroluj temperaturę wody za pomocą termometru. Kiedy woda osiągnie 38C, wrzuć jeden filet. Kontroluj temperaturę wody i w razie konieczności zdejmuj garnek z ognia i ponownie go na nim kładź, w ten sposób utrzymuj temeperaturę w granicach 38 stopni. Przekroczenie temperatury spowoduje, że łosoś po prostu się ugotuje, czego nie chcemy. Tą domową metoso sous vide
4. Na papierze do pieczenia ułóż liście szpinaku tak, żeby otrzymać koło. Włóż papier do maszyny do gotowania na parze i paruj przez 3 minuty
5. Resztę szpinaku usmaż na maśle razem z pociętą cebulą i czosnkiem. Po usmażeniu odciśnij szpinak z nadmiaru wody.
6. Połóż folię spożywczą na szpinakowym kole i bardzo delikatnie odklej je od papieru do pieczenia. W środek koła nałóż ugotowany szpinak i z pomocą folii uformuj kulkę.
7. Dwa pomidory zmiksuj w blenderze z roztopionym masłem, przelej powstały sos przez sito. Dodaj oliwę z oliwek i sok z pomarańczy. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
8. Wyjmij łososia z kąpieli.
9. Na talerz nalej sos pomidorowy, połóż w nim jedną kulkę szpinaku i jeden filet.
Smacznego

Oryginał przepisu znajdziesz tutaj

przepis na łososia masterchef

Rodzaj posiłku

  • Śniadanie
  • Obiad
  • Deser
  • Kolacja

Strony

  • O mnie
  • Polityka prywatności i plików cookie

Tagi

chleb chlebek ciastka ciasto deser dorsz fit frytki indyk jabłka jabłko kaczka kasza kolacja krewetki kurczak lody makaron miód mięso obiad owoce morza paella papryka pierniki pizza podroże pomarańcza pomidory przepis pulpety ravioli ryba ryby sałatka schab szpinak tarta warsztaty weekend wycieczki łosoś śliwki śniadanie żeberka

Banery

blogi kulinarne myTaste.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
©2023 pysznesprawy | Powered by SuperbThemes & WordPress
Strona wykorzystuje pliki cookies aby wizualizować ruch na stronie. Korzystając ze strony wyrażasz na to zgodę. UstawieniaZGADZAM SIĘ
Polityka prywatności i plików cookie

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT