
Przepiękne i niezwykle smaczne – dla każdego łakomczucha pozycja obowiązkowa.
Jakiś czas temu pojawiło się w Łodzi stoisko najbardziej znanej sieci serwującej precle Auntie Anne’s, podobne było na Dworcu Fabrycznym w Warszawie. Serwowano tam robione na miejscu, pyszne precle na słodko i słono. Punkt w Łodzi pomimo tego, że był w idealnym miejscu – przy placu zabaw dla dzieci w największym centrum handlowym, zlikwidował się dosyć szybko. Nie widziałem też stoiska na Centralnym, więc chyba przedsięwzięcie nie powiodło się. Ciekawe dlaczego?
Ale zawsze można sobie zrobić precle w domu. Przepis nie jest bardzo skomplikowany dodatkowo jest super zabawa z dziećmi podczas lepienia.
Najbardziej lubię na słodko: cukier wymieszany z cynamonem. Ulubiona słona wersja to precle z plasterkami salami.
Składniki:
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka drożdży
2 łyżki mąki
3/4 szklanki ciepłej wody
2 szklanki gorącej wody
2 łyżki sody