
Przepis na lekką sałatkę z pomarańczą
Bardzo lubię tą sałatkę ponieważ super łatwo i szybko się ją robi i doskonale smakuje. W sam raz na kolację, śniadanie lub lunch do pracy.
Składniki:sałata rzymska, najlepiej baby
pomidorki koktajlowe
1/2 czerwonej cebuli
1 pomarańcza obrana ze skórki
musztarda Dijon
oliwa z oliwek
mięta
sól i pieprz
pomidorki koktajlowe
1/2 czerwonej cebuli
1 pomarańcza obrana ze skórki
musztarda Dijon
oliwa z oliwek
mięta
sól i pieprz

Sposób przygotowania:1. Sałatę kroję na pół (jeżeli to sałata rzymska baby używam całej, jeżeli normalna, wystarczy użyć połowy) a potem na kawałki. Pomidorki koktajlowe kroję na ćwiartki a czerwoną cebulę w drobną kostkę.
2. Obieram pomarańczę ze skórki i wyjmuję jej środek, tak żeby do sałatki nie dostały się białe błony oddzielające poszczególne kawałki sałatki. Tej techniki nauczyłem się daaawno temu podczas kursu gotowania Kurta Schellera. Mieszam wszystkie te składniki.
3. Do małego słoika wlewam oliwę z oliwek, dodaję musztardę Dijon, sól i pieprz oraz pociętą miętę. Zakręconym słoikiem energicznie potrząsam przez chwilę i wylewam go na przygotowaną sałatkę.