
Żeberka zwalają z nóg swoją pysznością i już samo ich szykowanie napełnia dom błogim zapachem nadchodzącej uczty.
Składniki
1 kg żeberek wieprzowych
sól i pieprz
5 cm świeżego imbiru
anyż (całe gwiazdki)
3-4 ząbki czosnku
chili
100 ml sos sojowy jasny
3 łyżki octu ryżowego
300 ml cherry
300 ml rosołu
4 łyżki miodu

Jak zrobić żeberka wieprzowe w miodzie:
1. Żeberka posolić i popieprzyć
2. Włóż żeberka na gorącą patelnię i smaż przewracając 10 minut
3. Dodaj imbir, anyż, chili i pocięty czosnek i dalej smaż przez 3 minuty
4. Dodaj sos sojowy, miód, cherry, ocet ryżowy i rosół oraz szczypiorek, Smaż przez kolejne 3 minuty
5. Wstaw żeberka do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut. W połowie pieczenia przewróć żeberka na drugą stronę
6. Wyjmij żeberka z piekarnika i smaż na patelni jeszcze przez 5 minut obracając je w sosie.
Smacznego
Zobacz też
Frykasy z królika z tagliatelle

Przepis pochodzi od Gordona Ramsay’a