
Składniki na sałatkę:
szpinak baby
pomidorki koktajlowe lub pomidor
1/2 cebula czerwona
jajko na twardo
słonecznik
oliwa z oliwek
sok z cytryny
musztarda Dijon
sól i pieprz
koperek
Sposób przygotowania:
1. Wymieszaj w misce szpinak, pomidorki pokrojone na ćwiartki i drobno pokrojoną czerwoną cebulę.
2. Dodaj nasiona słonecznika i jajka
3. W słoiku wymieszaj oliwę z oliwek, sok z cytryny, musztardę Dijon, koperek oraz sól i pieprz. Zakręć słoik i energicznie nim potrząsaj, żeby składniki dobrze się wymieszały
4. Polej sosem sałatkę i wymieszaj
Bardzo szybka i smaczna sałatka. Proporcje składników proponuję dobrać samodzielnie wg. upodobań bo np. książkowe 5 garści szpinaku to bardzo dużo zieleniny 😉 Dla jednej osoby wystarcza 1-2 garści liści szpinaku.