Uwielbiam makarony, a carbonara należy do jednych z najbardziej ulubionych. Ale w tak ciepłe dni nie sprawdza się najlepiej, w związku z tym proponuję lżejszą, letnią odmianę spaghetti carbonara z bakłażanem.

Składniki:1 bakłażan
1 cebula
2 jajka
świeża mięta, oregano, szałwia
sól i pieprz
150g makaron spaghetti
1 cebula
2 jajka
świeża mięta, oregano, szałwia
sól i pieprz
150g makaron spaghetti
Sposób przygotowania spaghetti carbonara z bakłażanem:
1. Wstaw makaron do gotowania
2. Babkłażana pokrój w równą kostkę i wsyp na 10 minut do zimnej wody. Dzięki temu podczas smażenia bakłażan nie będzie „pił'” ogromnych ilości oliwy. Oddcedź bakłażana
3. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj cebulę i bakłażana i smaż około 6 minut
4. W międzyczasie rozmieszaj dwa jajka, pokrojoną miętę, oregano, szałwię, sól i pieprz
5. Lekko wystudzony makaron wymieszaj z jajkami i wsyp na patelnię z bakłażanem, wszystko dobrze wymieszaj
