Włoska focaccia jest po prostu pyszna.
Każdy włoski region, miasteczko a pewnie i dom ma swój własny przepis na focaccię. To pyszny chlebek z różnymi dodatkami – polecam zrobić też wersję z czerwoną cebulą: po prostu pyszne

Składniki:2 szklanki mąki
czarne oliwki
7g drożdże
1 łyżka oleju
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczka soli
3/4 szklanki ciepłej wody
oliwa z oliwek
sól
Przygotowanie:1. Wymieszaj mąkę z drożdżami
2. Dodaj cukier, sól i olej
3. Dodaj wodę i wyrabiaj ciasto ok. 10 minut
4. Połóż w ciepłym miejscu, żeby wyrosło
5. Rozwałkuj ciasto i palcami zrób w nim lekkie wgłębienia
6. Rozłóż na cieście oliwki lub inne dodatki, pozostaw do wyrośnięcia 30 minut
7. Posmaruj ciasto oliwą z oliwek i upiecz w piekarniku 200C przez 20 minut
2. Dodaj cukier, sól i olej
3. Dodaj wodę i wyrabiaj ciasto ok. 10 minut
4. Połóż w ciepłym miejscu, żeby wyrosło
5. Rozwałkuj ciasto i palcami zrób w nim lekkie wgłębienia
6. Rozłóż na cieście oliwki lub inne dodatki, pozostaw do wyrośnięcia 30 minut
7. Posmaruj ciasto oliwą z oliwek i upiecz w piekarniku 200C przez 20 minut

