W życiu każdego chyba domu nadchodzi taki moment, kiedy dzieci coraz częściej dopytują się o jedną rzecz. Nie, nie mówię tutaj o prezentach.
Tą jedną rzeczą, która nieodmiennie pojawia się w naszym domu, wywołując szerokie uśmiechy i przynosząc dużo zabawy, tak w okolicach połowy listopada, to pytanie o…pierniczki!
Też tak macie? Dzisiaj chciałbym podzielić się jednym ze sprawdzonych przepisów. Jego zaletą jest bez wątpienia to, że pierniczki są miękkie i nadają się do jedzenia od razu, a wiadomo, że z tym czekaniem to u nas wszystkich cienko bywa.
Jeżeli masz swój najbardziej ulubionym, sprawdzony przepis na pierniczki i będziesz chciał się nim podzielić, to zapraszam do pisania komentarzy 😉
Zapraszam też do śledzenia cookentials na Facebook’u
Składniki na pierniczki:
2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
1,5 łyżeczki sody
2 lub więcej łyżek przyprawy do pierników
3 łyżki miodu
1 łyżka masła
2 jajka
1/4 szklanki ciepłego mleka
Jak zrobić pierniczki:
1. Mąkę przesiej do miski, dodaj cukier, sodę i przyprawę do pierników, wszystko dobrze wymieszaj
2. Dodaj miód, 1 jako, roztopione w mikrofalówce masło oraz mleko. Wyrabiaj ciasto około 10 minut
3. Rozwałkuj ciasto lekko podsypując mąką i najlepiej za pomocą dzieci i foremek stwórz najfajniejsze pierniczki świata
4. Pierniki posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni
5. Zjedz pierkiki
Pierniczkowa brygada w akcji
Talerzyk szczęścia …czy przetrwają do Świąt? Wątpliwe by nie powiedzieć: niemożliwe!