Śliwki piękne i słodkie w pełnym sezonie, nie mogło więc zabraknąć knedli ze śliwkami.
Składniki na knedle ze śliwkami:
500g ziemniaków
1 jajko
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 szklanka mąki
12 śliwek węgierek
2 łyżki cukru
1 łyżeczka cynamonu
Jak zrobić knedle ze śliwkami:
1. Obrać ziemniaki i ugotować w osolonej wodzie. Żeby ziemniaki szybciej się ugotowały od razu podziel je na kawałki.
2. Ziemniaki przeciśnij przez praskę lub mocno utłucz
3. Do ziemniaków dodaj jajko, gałkę muszkatołową i mąkę. Zagnieć jednolita masę w zrób z niej gruby wałek
4. Potnik wałek na 12 kawałków, każdy kawałek ciasta rozwałkuj w koło o średnicy ok 9 cm
5. Ze śliwek wyjmij pestki ale bez przecinania śliwki na pół.
6. Połóż śliwkę na krążku ciasta i delikatnie zagnieć kulkę dookoła śliwki
7. Wrzucaj po maksymalnie 6 szt do gotującej się wody i gotuj 15 minut