Przepyszne krewetki – przepis prosto od znajomej ze Sri Lanki: Mali Perera
Przepis jest łatwy i szybki. Ostry, więc jak ktoś lubi to może dodać więcej chili a jak ktoś nie lubi to mniej. Można też dodać ćwiartki pomidorów.
Składniki:
250g krewetki
czerwona cebula
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka chili
1 łyżeczka kurkuma
4 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
laska cynamonu
2 cm imbiru
papryka żółta/zielona
1 łyżka sos sojowy jasny
1 łyżka ketchup
sok z 1 limonki
Jak przygotować krewetki:
1. Wymieszaj sól, curry, chili i kurkumę i mieszankę wymieszaj z oczyszczonymi krewetkami, odstaw na 30 minut
2. Czerwoną cebulę usmażyć na oliwie z oliwek, podsmaż około 5 minut
3. Dodaj czosnek, cynamon i imbir, podsmaży 1 minutę
4. Dodaj paprykę, sos sojowy i ketchup, chwilę podsmaż 1 minutę
5. Dodaj sok z limonki
6. Dodaj krewetki i podsmaż 3 minuty
Bardzo aromatyczne, pyszne, pikantne danie. Polecam.