
Na co dzień widzimy makrelę w formie wędzonej – jest dostępna wszędzie. Surową makrelę spotkać można znacznie rzadziej, by nie powiedzieć, że prawie wcale. Więc kiedy wpadnie Ci w oko taka makrela, nie zastanawiaj się, ale kupuj. Surowa makrela to wspaniała i wdzięczna ryba, którą można smakowicie przygotować (tak dokładnie to jest to surowa – odmrażana ryba, takiej całkowicie świeżej jeszcze w sklepie nie widziałem.)
Makrela ma bardzo silny zapach, więc trzeba to wziąć pod uwagę, bo nie każdy go lubi. Poza tym jest piękna, łatwo się ją przygotowuje i smakuje wspaniale.
Danie według przepisu Gordona Ramsay’a szykuje się samo, jest banalnie proste i oczywiście niesamowicie smaczne.
Składniki:
świerza makrela
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki wędzonej papryki
oliwa z oliwek
ocet winny
1 łyżeczka musztardy Dijon
1 opakowanie szafran

