Kiedy masz całą kaczkę i po zjedzeniu aromatycznej piersi nie wiesz co zrobić z nogami, spróbuj confit z kaczki. Nie zawiedziesz się – jest przepysznie.
W ten sposób przygotowane nogi kaczki będą mięciutkie i niezwykle aromatyczne.
Do zalania nóg można użyć tłuszcz (smalcu) gęsi, który można czasami znaleźć w sklepach.
Innym sposobem na pozyskanie potrzebnego tłuszczu tym razem kaczego jest zbieranie go z powierzchni schłodzonego kaczego rosołu. Mięso jest całkiem tłuste więc po nocy w lodówce tworzy się całkiem gruby kożuch tłuszczu, który można łatwo zebrać. Minusem tej metody jest oczywiście czas jaki potrzebny jest na zmagazynowanie odpowiedniej ilości tłuszczu. Sporo rosołów trzeba nagotować. Ale na pewno warto i to bardzo!
Lista składników
2 nogi z kaczki
2 łyżki soli
3 główki czosnku
tymianek
pieprz
gęsi lub kaczy tłuszcz