Kalarepka to pyszna sprawa. A jeszcze zapiekana z mięsem? Obiad idealny.
Składniki:
4 kalarepki
1 cebula
oliwa z oliwek
1 ząbek czosnku
2 łyżki śmietany 30%
150g wołowiny
1 jajko
50g żółtego sera
listki selera naciowego
majeranek
sól i pieprz
1/2 szklanki soku jabłkowego
Sposób przygotowania:
1 . Kalarepkę obierz ze skóry i łyżeczką wydrąż w środku, pozostaw połowę miąższu do późniejszego użycia
2. Usmaż na oliwie z oliwek pokrojony czosnek i cebulę, kiedy przestydnie wymieszaj z dwoma łyżkami śmietany
3. Mięso wymieszaj z jajkiem, serem, majerankiem, listkami selera naciowego, solą i pieprzem, dodaj cebulę ze śmietaną.
4. Mięso włóż do wydrążonych kalarepek, całość podlej sokiem jabłkowym i piecz 35 minut w 200 stopniach