Smaki kuchni chińskiej lubi chyba każdy. Jej dużą zaletą jest również łopatologiczna prostota przygotowanie jedzenia i bardzo krótki czas wykonania.
Miasto Xian (a właściwie Xi’an) jest jednym z 4 najstarszych miast w Chinach. Ten przepis nie pochodzi jednak ze starochińskich ksiąg z tego miasta tylko jest lekko zmienionym przepisem z mojej najbardziej ulubionej strony o kuchni chińskiej: kuchnie orientu.
Składniki:
grzyby mun
1 cebula
1 marchewka
100g pieczarek
1/2 papryka czerwona
1/2 szklanki bulionu drobiowego
zielony groszek
kukurydza z puszki
100g makaronu
1 łyżka mąki kukurydzianej
4 łyżki wody
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka sosu chili
1 łyżeczka curry
olej
Sposób przygotowania:
1. Namoczyć grzyby w ciepłej wodzie i po 15 minutach odsączyć i pokroić
2. Ugotować makaron al dente
3. Na rozgrzany wok wrzucić grzyby, potem po kolei cebulę, marchewkę, pieczarki, paprykę i zalać bulionem
4. Dodać groszek i kukurydzę
5. Dodać ugotowany makaron
6. Wymieszać w misce mąkę kukurydzianą, wodę, sos sojowym sos chili, curry i przelać na wok, chwilę smażyć