
Jest to bez wątpienia danie bardziej już zaawansowane i wymagające. Warte każdej minuty poświęconej na jego przygotowanie. Trojest więcej roboty z usunięciem kości, złożeniem w całość, ale bez przesady. Szykując się do zrobienia tego przepisu można podwoić składniki i zrobić sobie od razu 4 rolady i zamrozić na potem.Składniki:
2 nogi z kurczaka bez kości
200 g mielonej łopatki wieprzowej
sól i pieprz
1/2 łyżeczki gorczycy
1/2 łyżeczki cząbru
1/2 łyżeczki majeranku
1/2 łyżeczki ziela angielskiego
1/2 łyżeczki kolendry
1/2 łyżeczki tartej bułki
boczek
oliwa z oliwek
pistacje
natka pietruszki
Sposób przygotowania:
1. Wymieszaj mięso mielone z przyprawami
2. Dodaj do mięsa pistacji i natki pietruszki.
3. Wyjmij z nogi kurczaka kości. Ułóż na nodze połowę mięsa mielonego i zawiń w zgrabą „kiełbaskę”.
4. Na folię (aluminiowa lub plastikowa) wylej trochę oliwy z oliwek, posyp pieprzem i solą. Na tym połóź plasterki bekonu, tak, żeby na siebie zachodziły.
5. Na bekonie połóż kurczaka i całość zawiń w „kiełbaskę”. Włóż do gotującej się wody i gotuj 25 minut.
6. Wyjmij nogę z kurczaka z garnka, zdejmij folię i pozwól mięsu wystygnąć.
7. Rulonik z kurczakiem włóż na patelnię i smaż do ładnego zarumienienia się bekonu zkażdej strony.
A po takim pysznym obiadku polecam deser
Piękna rolada po przekrojeniu ukazuje swoje wewnętrzne piękno. A do tego ten smak!