A kiedy się już tak nabawimy i napieczemy, to ciastka ujawniają swoją jedyną wadę. W całkowicie niewyjaśniony sposób natychmiast znikają z talerza.
Składniki:
0,5 kostki margaryny
0,5 szklanki cukru (zwykły lub brązowy)
1 jajko
trochę soli
cukier wanilinowy
1,5 szklanki płatków jęczmiennych (owsianych lub innych)
1 szklanka mąki
łyzeczka proszku do pieczenia
łyzeczka cynamonu
śliwki suszone i pokrojone
zurawina
słonecznik
kandyzowana skórka pomarańczowa
sezam
wszelkie inne dodatki które lubisz lub przyjdą Ci do głowy
Sposób przygotowania:
1. Wymieszaj masło, cukier, jajko, sól i cukier waniliowy
2. Dodaj płatki jęczmienne, cynamon, proszek do pieczenia i wymieszaj
3. Dodaj żurawinę, słonecznik, pokrojone suszone śliwki, kandyzowaną skórkę pomarańczy, sezam – wymieszaj
4. Uformuj z masy nieduże ciastka i piecz 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.