
Dzisiaj proponuję szybki przepis na makaron spaghetti z ciecierzycą i szpinakiem w sosie pomidorowym.
Składniki:1 cebula
3 ząbki czosnku
1/3 łyżeczki pieprzu cayenne
1/2 łyżeczki mielonego kuminu
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1 szklanka soku pomidorowego
1/2 szklanki ciecierzycy z puszki
sok z 1/2 cytryny
150g szpinaku
1 papryka czerwona
sól i pieprz
150g makaron spaghetti
Jak zrobić spaghetti z ciecierzycą
1. Ugotuj makaron spaghetti
2. Pokrój drobno cebulę i usmaż na oliwie z oliwek, dopraw solą
3. Dodaj pocięty czosnek oraz pieprz cayenne, kumin, miód, koncentrat pomidorowy i smaż 3 minuty
4. Dodaj sok pomidorowy, ciecierzycę, dobrze wymieszaj
5. Dodaj pocięty szpinak
6. Dodaj sok z połówki cytryny i pokrojoną czerwoną papryka, smaż około 8 minut
7. Wsyp do garnka makaron, wymieszaj i gotowe!
